An overview of different wetsuits

 

Wetsuits

Een wetsuit is een op je lichaam aanlsuitend pak van neopreen waarin je wel nat wordt maar toch ook warm blijft. Je lichaam warmt het water in het neopreen van het pak op waardoor je goed geisoleerd wordt. Er zijn momenteel ongeveer 4 soorten pakken op de markt: kitesurfpakken, windsurfpakken, golfsurfpakken en droogpakken.

Kitesurfpakken

Kitesurfpakken zijn speciaal ontworpen voor kiten doormiddel van slimme oplossingen bij benen en armen om het pak goed af te sluiten, bewegingsvrijheid en het gebruik van steviger materiaal aan de buitenkant.

Golfsurfpakken

Golfsurfpakken zijn hetzelfde als kitesurfpakken als het gaat om bewegingsvrijheid en het materiaal gebruik, alleen zie je vaak dat je je benen en armen minder goed kan afsluiten. Met kitesurfen heb je vaak een behoorlijke snelheid en als je benen en armen dan niet goed afgesloten zijn dan wordt je pak meestal opgestroopt tot je knieën en of ellebogen;-). Toch worden golfsurfpakken vaak gebruikt voor het kitesurfen omdat ze veel bewegingsvrijheid hebben en vaak iets goedkoper zijn.

Drysuits

Dan zijn er voor de winter ook drysuits in de markt. Deze pakken sluit je lichaam af van water, en geeft je de mogelijkheid om er normale kleren onder te dragen. Buiten het feit dat je dus heel warm kunt surfen heb je het ook veel minder koud bij het omkleden omdat je droge kleren eronder aan hebt. Helaas zijn droogpakken erg prijzig.

Winter en zomerpakken

De mate van warmte van een wetsuit is afhankelijk van de dikte van het materiaal, dit ligt ongeveer tussen de 3 en de 6 millimeter. Als je de omschrijving 5.4 ziet staan betekent het dat het pak 5 millimeter op zijn dikst is en 4 millimeter op de plekken waar je meer bewegingsvrijheid nodig hebt (bijvoorbeeld rond je schouders). Je wil eigenlijk altijd een zo dun mogelijk pak hebben voor de bewegingsvrijheid. Sommige zomer wetsuits hebben korte mouwen en pijpen, die worden ook wel “shorty” genoemd. Voor de zomer zijn er ook neopreen/titanium shirts en broeken te krijgen. Shirts zijn een soort lycra’s maar dan ven neopreen en broeken zijn een soort fietsbroeken van neopreen.

Ons advies, als je een groot budget hebt dan kan je een zomer- en een winterpak kopen, eventueel voor de echte koude dagen nog een droogpak of een heel dik wetsuit van 6 millimeter. Heb je (zoals de meeste) een normaal budget kun je een allround pak kopen ongeveer een 5.4, en koop je er een neopreen shirt en/of broek bij voor onder je pak. Op deze manier kan je het hele jaar door varen met 1 pak en kan je het shirt en de broek gebruiken in hele zomerse omstandigheden.

Beschadigingen

Zoals we al besproken hebben zijn surfpakken kwetsbaar bij kitesurfen, dit omdat je board en je bar vaak tegen je aanstoten. Daar hebben kiters en trucje op gevonden: je ziet vaak kiters met een boardshort of kitebroek over het pak aan lopen. Dit is dus niet alleen een modeverschijnsel maar ook een goede bescherming voor je pak.

Schoenen, handschoenen en caps

Als het echt koud is dan moet je jezelf zo warm mogelijk inpakken om je warmte vast te houden. In koud water raak je zonder goede bescherming erg snel onderkoeld en als dat eenmaal gebeurt is dan zal je niet snel daarna verderinken. Zo’n 40% van de warmte die je verliest gaat via je hoofd. Caps kun je dan ook het beste kopen als bivaksmuts die uitloopt in de nek, zodat hij onder je pak kan. Er zijn ook hoodies te krijgen: neopreen shirts met een cap er aan vast. Er zijn ook surfpakken met caps er aan vast.

Handschoenen zijn ook heel essentieel bij koude temperaturen. Let wel op dat je minder lang kunt kiten met handschoenen omdat het veel meer spierkracht van je armen en handen vereist, dus maak niet te lange sessies. Handschoenen moeten voornamelijk goed passen en goed aansluiten bij je surfpak zodat er geen water binnenkomt. Er zijn handschoenen met open palmen, ook zijn er neopreen wanten met open palmen, die gaten zitten er in om je meer grip te geven. Je handen moeten natuurlijk wel warm blijven dus als het echt koud is dan moet je gewoon dichte handschoenen gebruiken. Je kunt bij handschoenen letten op kromming van de vingers en de dikte en de soepelheid van het materiaal om zo weinig mogelijk te moeten knijpen tijdens het surfen.

Schoenen kun je het hele jaar door gebruiken bijvoorbeeld op het binnenwater waar vaak veel stenen in het water liggen waar je over heen loopt of als er veel schelpen op het strand liggen. Als je schoenen daarvoor hebt koop ze dan met een wat dikkere zool. Als je schoenen voor de kou gebruikt neem ze dan met een zo dun mogelijke zool, dan hebt je veel meer contact met je board. Het belangrijkste aan schoenen is dat ze net zo nauw aansluiten als een sok, liever krap dan iets teveel ruimte. Ook is het belangrijk om naar het materiaal te kijken: als het heel slap is dan kom je er wel makkelijk in maar lubbert het uit zodat ze niet meer aansluiten.

We adviseren je om altijd hoge schoenen te kopen om ze goed aan te laten sluiten met je pak. Om schoenen goed aan te laten sluiten zijn er meerdere mogelijkheden, en dit is essentieel in de winter. Sommige schoenen hebben bandjes boven je enkels, sommige pakken hebben bandjes bij je enkels. Anders kun je klittenband bandjes kopen of ouderwets dichttapen, het maakt niet zoveel uit al het maar goed dicht zit! Voor schoenen, handschoenen en caps geldt overal 1 ding als allerbelangrijkst: het moet heel goed passen en dicht zitten en liever te krap dan te ruim!

Wind-chill-factor

Als je gaat kitesurfen dan betekent dat dat het waait. Zeker in de winter zorgt de wind ervoor dat je veel sneller afkoelt dan zonder wind. De koude wind voert als het ware de door jou opgewarmde lucht heel snel weer af. Hierdoor is jou lichaam de hele tijd bezig om de nieuw aangevoerde koude lucht weer te verwarmen. Als je na een fijna sessie winter-kiten even wilt uitrusten op het strand, dan is het zeer aan te raden om een wind-dichte jas aan te doen over je wetsuit zolang je op de kant staat. Een wetsuit geeft normaal niet zoveel bescherming tegen de wind, een neopreen of normale jas doet dat wel. Zo’n jas hoeft niet duur te zijn als de jas maar wind-dicht is, een goedkope regenjas doet al wonderen!